10 Ağustos 2019 Cumartesi

Ağız ve Diş sağlığının önemi nedir ? Temiz tutmanın Yolları Nelerdir ?

Hepimizin bildiği bu gibi yaşamda en ciddi olan şey sağlığımız. Tüm vücudumuzu etkileyen ve sağlığımızı bozmak konusu için en büyük tehdit yapan yer ise ağzımız. Ağız ve diş sağlığı bir insan için yoğun şekilde önemli. Doğru bakılmadığı takdirde organlarımıza ve sağlığımıza ciddi zararlar verebilir. Sadece diş fırçalamak sağlıklı kalmamız için maalesef ki yeterli değildir.

Ağız ve Diş sağlığının önemi nedir ? Temiz tutmanın Yolları Nelerdir ?

Alkol tüketimi, düzenli diş fırçalamamak, yeterli miktarda su tüketmemek, dişler için faydalı besinler tüketmemek, sigara kullanmak, düzenli şekilde diş hekimine gitmemek ağız sağlığımızda problemlere yol açar. Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmadığımızda ilk şekilde kalp, damarlar ve böbreklerimiz etkilenir. Günde en az iki kez dişlerimizi fırçalamalıyız ve mümkünse gargara kullanarak ağzı ve dili de temizlemeliyiz. Eğer günde en asgari iki kez diş fırçalamazsak yediğimiz yiyecekler dişlerin üstünde tutunur ve bu tutunma 12 saati aştığında dişlerimizin üzerinde plak oluşumu başlar. Plak oluşumu 24 saati geçtiğinde dişler diş fırçası ile temizlenemeyecek düzeye gelir ve mikroorganizmalar için bir barınak olmaya başlar. Bu mikroorganizmalar diş minesini harap etmeye başlar. Erken ayrım edildiği takdirde tedavisi oldukça kolaydır. Fakat eğer mikroorganizmalar dişin yüzeyinde çukur oluşturduysa artık diş geri dönülmez bir noktadadır ve tedavisi başlamalıdır.

Bu dişte oluşan çukurlar hem koroner yürek hastalıklarının hem de kanserin vücuttaki iltihaplanma süreciyle yakından ilişkisi vardır. İltihaplanma ise başlı başına hayatımızı tehdit eden bir oluşumdur. Yaşlanmayı hızlandırdığı, romatizmalı hastalıklardan tutun da obeziteye , bağışıklık sıkıntılarından böbrek ve karaciğer hastalıklarına kadar bir birçok hastalığa davetiye çıkardığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.